Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Σούμαν, Μπαχ και Ραχμάνινοφ

 

Ο διεθνούς φήμης Ρουμάνος πιανίστας Radu Lupu και ο διακεκριμένος Ούγγρος αρχιμουσικός Iván Fischer, επικεφαλής της Ορχήστρας του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, ενώνουν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά στη σκηνή του Μεγάρου την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, σε μια συναυλία, ο... απόηχος της οποίας θα κρατήσει για πολύ.

 

Με σημαντικά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, ο διεθνούς φήμης Ρουμάνος πιανίστας Radu Lupu (George Enescu, Van Cliburn και Leeds) που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους δεξιοτέχνες παγκοσμίως στην ερμηνεία του ρεπερτορίου του 19ου αιώνα, έρχεται στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου προκειμένου να ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για πιάνο του Ρόμπερτ Σούμαν. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από την Ορχηστρική Σουίτα αρ. 2 του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και από τη Δεύτερη Συμφωνία του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, που θα ερμηνεύσει το φημισμένο συμφωνικό σύνολο, στενά συνδεδεμένο με τον μαέστρο του, αφού ο Ιβάν Φίσερ (συνιδρυτής του μαζί με τον Ζόλταν Κότσις) παραμένει σταθερά στη θέση του Μουσικού Διευθυντή για πάνω από 30 χρόνια.

Το πρόγραμμα εδώ αρχίζει με την Ορχηστρική Σουίτα αρ. 2 σε σι ελάσσονα BWV 1067 του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750), μια από τις πιο λαμπερές και ζωηρές κοσμικές συνθέσεις του, παρότι ο ίδιος δεν αγαπούσε ιδιαίτερα την ανάλαφρη μουσική ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Ωστόσο, συνέθεσε συνολικά τέσσερις τέτοιες σουίτες που φέρουν επιρροές της γαλλικής χορευτικής μουσικής, αλλά κυρίως της Μπαρόκ Ιταλικής Σχολής και ιδίως της μουσικής του Βιβάλντι. Εικάζεται μάλιστα ότι η Δεύτερη Σουίτα γράφτηκε περί τα 1720, προτού ο Μπαχ αρχίσει να εργάζεται στη Λειψία.  

Το πρώτο μέρος κλείνει με το περίφημο Κοντσέρτο για πιάνο σε λα ελάσσονα, έργο 54 του Ρόμπερτ Σούμαν (12810-1856), που θα ερμηνεύσει ο σπουδαίος δεξιοτέχνης Ράντου Λούπου. Πρόκειται για το μοναδικό που έγραψε ο κορυφαίος ρομαντικός συνθέτης, ενώ είχαν προηγηθεί αρκετές συνθετικές απόπειρές του πάνω στη συγκεκριμένη μουσική φόρμα, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν. Αρχικά το έργο είχε τη μορφή μιας Φαντασίας για πιάνο και ορχήστρα, αλλά μεταμορφώθηκε το 1845 από τον σπουδαίο μουσουργό σε κανονικό κοντσέρτο, ύστερα από προτροπή της συζύγου του, Κλάρας, η οποία και το έπαιξε για πρώτη φορά στη Λειψία ένα χρόνο αργότερα.   

Όταν ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943) άρχισε να δουλεύει τη Δεύτερη Συμφωνία του στα 1906 –η οποία θα ακουστεί στο δεύτερο μέρος της συναυλίας– ήταν ήδη διάσημος όχι μόνο ως πιανίστας και μαέστρος αλλά και ως συνθέτης. Η Συμφωνία αρ. 2 σε μι ελάσσονα, έργο 27, γράφτηκε ύστερα από μια δεκαετή περίοδο σιωπής, στην οποία είχε βυθιστεί ο συνθέτης μετά την αποτυχία της Πρώτης Συμφωνίας του. Ολοκληρώθηκε το 1907, και ο συνθέτης, παρά τους αρχικούς δισταγμούς του, αποφάσισε να την επεξεργαστεί εκ νέου και να τη διευθύνει ο ίδιος για πρώτη φορά το 1908 στην Αγία Πετρούπολη, όπου και έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής, χαρίζοντάς του το βραβείο Γκλίνκα. 

Έναρξη: 20.30/ Εισιτήρια: 15 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) 22 € (Ζώνη Ε) 36 € (Ζώνη Δ) 48 € (Ζώνη Γ) 58 € (Ζώνη Β) 68 € (Ζώνη Α) 80 € (Διακεκριμένη Ζώνη)

Μέγαρο Μουσικής: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 2107282333, www.megaron.gr