Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας (video)

 

Τους ωραιότερους βυζαντινούς ύμνους των ημερών καθώς και επιλεγμένα παραδοσιακά τραγούδια ερμηνεύει την Παρασκευή 30 Μαρτίου στη συναυλία της ‘Ω, γλυκύ μου Έαρ’ στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός η Γλυκερία, σε μια λυρική ενατένιση του Θείου Πάθους με ανάταση και κατάνυξη.

 

Ύμνους, εγκώμια και τραγούδια συνυφασμένα με τη Μεγάλη Εβδομάδα και τη μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας ερμηνεύει μέσα σε μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα στη σκηνή του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός η Γλυκερία. Δυο ημέρες πριν ξεκινήσει η ομορφότερη ανοιξιάτικη εβδομάδα, πλημμυρισμένη από μυρωδιές λουλουδιών, η καλλιτέχνις σε καλεί σε ένα μουσικό μυσταγωγικό ταξίδι, συγκλονίζοντάς σε με το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας για τον επίγειο θάνατο του μοναδικού υιού της, που αποτελεί το πιο συγκλονιστικό θέμα όλων των Ύμνων της Εβδομάδας των Παθών. Εκτός όμως από το ‘Ω, γλυκύ μου Έαρ’ η Γλυκερία ψάλλει μερικά από τα ωραιότερα τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας, όπως ‘Η ζωή εν τάφω’, ‘Αι γενεαί πάσαι’, ‘Άξιον εστί’, ‘Ευλόγει η ψυχή μου τον Κύριον’ και τον ‘Ακάθιστο Ύμνο’.

Η αυθεντική ερμηνεύτρια που συνοδεύει εδώ πολυμελής ορχήστρα με εξαίρετους μουσικούς με παραδοσιακά όργανα, σημειώνει: ‘Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ... Ένα βαθιά κατανυκτικό κείμενο  για τον πόνο της Παναγίας, για τον επίγειο θάνατο του μοναχογιού της. Πρόκειται για ένα μεγάλο θρησκευτικό τραγούδι, ένα μοιρολόι για τον πόνο που μπορεί να νιώσει ο καθένας μας όταν χάνει ένα αγαπημένο πρόσωπο. Όμως, πέρα από αυτό, θα πρέπει να δούμε πόσο μεγάλο και διαχρονικό είναι το νόημα του ύμνου. Κι αυτό είναι η αγάπη. Η αγάπη για τον άλλον, γι’ αυτόν που είναι δίπλα μας, ανεξαρτήτως χρώματος ή γλώσσας. Άλλωστε, αυτές τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι ημέρες θρήνου, οι οποίες καταλήγουν στην Ανάσταση κατ’ εξοχήν ημέρα Αγάπης’.

Μουσική επιμέλεια: Στέλιος Φωτιάδης.

Έναρξη: 21.00/ Εισιτήρια: από 12€/ Προπώληση: viva.gr, τηλ 11876, Viva kiosk Πλατεία Συντάγματος, Media Markt, Seven Spots, Reload Stores ,βιβλιοπωλεία Ευριπίδης,Viva kiosk Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων (Γκάζι), αθηνόραμα.gr και lifo.gr

Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσόςπλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8 (στάση Μετρό Πανεπιστήμιο), τηλ. 2106109513, 6944303274.