Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Στα Κύματα του Νίκου Καββαδία

 

Την ολοκληρωμένη του δουλειά ‘Σταυρός του Νότου’ & ‘Γραμμές των οριζόντων’ πάνω στον ποιητή Νίκο Καββαδία παρουσιάζει το Σάββατο 11 Μαΐου στις 8:30 μ.μ., στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής, ο Θάνος Μικρούτσικος –στο πλαίσιο του κύκλου Μουσικά πορτρέτα– προκαλώντας σε να... ‘χορέψεις πάνω στο φτερό του καρχαρία’.

 

Ο Χρήστος Θηβαίος, ο Κώστας Θωμαΐδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου το Σάββατο 11 Μαΐου ερμηνεύουν στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής την ολοκληρωμένη δουλειά του Θάνου Μικρούτσικου ‘Σταυρός του Νότου’ & ‘Γραμμές των οριζόντων’ πάνω στον ποιητή Νίκο Καββαδία, με τον αγαπημένο μουσικοσυνθέτη να μαθαίνει στο κοινό πως... ‘ο Καββαδίας δεν είναι απλώς ο ποιητής της θάλασσας και των ναυτικών, αλλά ένας ποιητής που μίλησε για την ελευθερία, την αξία της ανατροπής, τη δύναμη της ζωής χωρίς συμβάσεις’. Αυτά τα επίπεδα ανέδειξε με τη μελοποίησή του και δικαιώθηκε, καθώς αυτά τα τραγούδια έγιναν πολύ αγαπητά κυρίως στη νεολαία και έχουν ήδη περάσει σε μια τρίτη γενιά ως... διαχρονικά.

Ο πρώτος του δίσκος πάνω στον Καββαδία, ο ‘Σταυρός του Νότου’, στον οποίο είχαν τραγουδήσει οι Γιάννης Κούτρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η Αιμιλία Σαρρή, γιορτάζει τα σαράντα του χρόνια και έχει κάνει περισσότερες από 2 εκατομμύρια πωλήσεις, ενώ θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς δίσκους στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας.

Οι ‘Γραμμές των Οριζόντων’, που κυκλοφόρησαν δώδεκα χρόνια μετά, το 1991, με ερμηνετές τους Γιώργο Νταλάρα, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα και Θάνο Μικρούτσικο, αποτύπωσαν με έναν πολύ δυνατό τρόπο το βαθύτερο δεσμό του συνθέτη με την ποίηση του συγκεκριμένου ναυτικού. Η συναυλία στο Μέγαρο –κατάληξη των συνεχών αναζητήσεων του συνθέτη όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν από τη σύνθεση των τραγουδιών μέχρι σήμερα– αποτελεί την τελευταία προσέγγιση του Θάνου Μικρούτσικου και απαιτεί από τους μουσικούς μεγάλη πειθαρχία, δυνατότητες αυτοσχεδιασμού και υψηλές δεξιοτεχνικές ικανότητες. Όπως μεταξύ άλλων διευκρινίζει: ‘Η περίφημη φράση “λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται” στη «Βάρδια» του δεν αναφέρεται μόνο στη φυγή από τη βάρβαρη πραγματικότητα, αλλά κυρίως στην ανάγκη να ονειρευτούμε για να πάμε σε μια άλλη κοινωνία στην οποία ο άνθρωπος θα αυτοπραγματωθεί. Και για να γίνει αυτό’, συμπληρώνει: …“χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία’’. Μια ωραία εικόνα, αλλά κυρίως μια παραίνεση του Ποιητή προς τους Νέους να ξεπεράσουν τις καταγεγραμμένες τους ικανότητες, να ξεπεράσουν τα όριά τους και να κατακτήσουν το αδύνατο. Μήνυμα αντίστοιχο με αυτό του Τσε Γκεβάρα και των φοιτητών του Μάη του ’68’.

Πιάνο: Θοδωρής Οικονόμου, Μάξιμος Δράκος, Θάνος Μικρούτσικος/ Πνευστά: Θύμιος Παπαδόπουλος.

Έναρξη: 20.30/ Εισιτήρια: 12 ευρώ, φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ & 15, 25, 30, 35, 40 και 45 ευρώ.

Μέγαρο Μουσικής: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 2107282333, www.megaron.gr