Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Στο Δάσος του Αλλόκοτου

 

Σε παρακαλώ συγκράτησε τις ημερομηνίες! 27, 28, 29 Απριλίου & 04, 05, 06, 11, 12 Μαΐου. H περίφημη μπαρόκ όπερα ‘Η βασίλισσα των ξωτικών’ του σπουδαίου συνθέτη του αγγλικού μπαρόκ Χένρυ Πέρσελ ανεβαίνει για οκτώ παραστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Στην παραμυθένια Αρκαδία των ανεκπλήρωτων επιθυμιών θα σε μεταφέρει μέσα από την εικαστική και ανατρεπτική ματιά του Γιάννη Σκουρλέτη –ενός από τους πιο ιδιοσυγκρασιακούς σκηνοθέτες- και της ομάδας bijoux de kant η παράσταση ‘Η βασίλισσα των ξωτικών’ στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Στην Αρκαδία των επιθυμιών μας, η Βασίλισσα των Ξωτικών επανέρχεται για να τραγουδήσει τον έρωτα που διασχίζει αιώνες, κοινωνικά σχήματα και ιστορικές συμβάσεις. Η Αρχαιότητα, ο Μεσαίωνας, η Αναγέννηση, το Μπαρόκ και οι νέοι χρόνοι ενοποιούνται μέσα στο πρίσμα της μοναδικής αλήθειας που συνιστά η επιθυμία της ένωσης με τον Άλλον.

Η ‘Βασίλισσα των ξωτικών’, αυτή η semi-opera του σπουδαίου συνθέτη του αγγλικού μπαρόκ Χένρυ Πέρσελ (1659-1695) σε λιμπρέτο που ακουμπά χαλαρά στο σαιξπηρικό ‘Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας’, ήταν για μένα η αφορμή να αφηγηθώ απ’ την αρχή την ιστορία του τόπου ως ου-τόπου, να μιλήσω για το πέρασμα ανθρώπων και σκιών που φέρουν άλλη γλώσσα, αλλά συνεννοούνται μέσα από τα αενάως όμοια σώματα.

Η Ευρώπη του μπαρόκ, η Ευρώπη της παλινόρθωσης, η Ευρώπη της κρίσης και του χάους είναι το αέναο βάθρο για το γάμο της Νεραϊδοβασίλισσας με τα ποιήματα που κουβαλά στο κεφάλι της. Αυτή τη Νύμφη–Ανύμφευτη θα παντρέψω, αυτόν τον ψεύτικο και μαζί αληθινό γάμο θα ξαναστήσω στο σήμερα σαν να είναι χτες και στο χτες σαν να είναι σήμερα».

Σύμφωνα με την ιστορία, οι δύο ερωτευμένοι νέοι, η Δάφνη και ο Απόλλωνας, κυριευμένοι από πόθο ο ένας για τον άλλον, μπαίνουν μια νύχτα στο δάσος, αψηφώντας τους κινδύνους που παραμονεύουν. Προχωρούν βαθιά στο πυκνό σκοτάδι, όταν αυτό τους χωρίζει και… χάνονται.Το αγόρι παγιδεύεται στα σκοτεινά νερά μιας λίμνης. Παλεύει μάταια να ελευθερωθεί για να ξαναβρεί την αγαπημένη του. Εκείνη κλαίει πιστεύοντας ότι τον έχασε για πάντα. Το μελαγχολικό κλάμα της ξυπνά τα πλάσματα του δάσους. Η Φύση και οι Εποχές του Χρόνου συγκινούνται από τη θλίψη της. Το Φθινόπωρο, ο Χειμώνας, η Άνοιξη, το Καλοκαίρι και ένας Χορός Νυμφών παρασύρουν τους νέους σε μυστηριακές τελετουργίες, προετοιμάζοντάς τους για μια μεγαλειώδη νέα ένωση.

Με βασικό στοιχείο έμπνευσης το έθιμο ‘Γενίτσαροι και μπούλες’, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο την περίοδο της Αποκριάς στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Νάουσα της Ημαθίας, ‘Η βασίλισσα των ξωτικών’ έχει ένα καστ διακεκριμένων λυρικών πρωταγωνιστών, με τη μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα στο ρόλο της Δάφνης, τραγουδίστρια εξοικειωμένη με το ύφος και την αισθητική του μπαρόκ. Στο ρόλο της Άνοιξης, η Φανή Αντωνέλου είναι μια από τις ανερχόμενες Ελληνίδες σοπράνο που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Τους ρόλους Καλοκαίρι, Χειμώνας και Φθινόπωρο ερμηνεύουν αντίστοιχα οι αναγνωρισμένοι μονωδοί Νίκος Σπανός, Χάρης Ανδριανός και ο νεότερος Γιάννης Καλύβας, ενώ τον Απόλλωνα ο ταλαντούχος χορευτής Τάσος Καραχάλιος, ο οποίος επιμελήθηκε και την κινησιολογία της παράστασης που αποτελεί την πρώτη συνεργασία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του Σταύρου Μπερή.

Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος/ Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης / bijoux de kant.

Έναρξη: 20.30/ Εισιτήρια: 18, 25 ευρώ/ Φοιτητικό: 12 ευρώ/

Προπώληση: ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ – Τηλ. 2130885700 (Καθημερινά 09.00-21.00)/ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ PUBLIC & http://tickets.public.gr/

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής - Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Λ. Συγγρού 364, τηλ. 2130885700.