Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Στο χάος των αναμνήσεων...

 

Η βιωματική εγκατάσταση ‘Αγαθόφρων/ Ο Άτλας του Συλλέκτη’, διαμορφωμένη in situ για το αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάζεται εδώ για ένα μήνα, φιλοδοξώντας να ξεδιπλώσει το πραγματικό και αφηγηματικό μέγεθος μιας Βιβλιοθήκης ως Άτλαντα της Μνήμης.

 

Μια βιωματική εγκατάσταση ταξιδεύει, παίρνει τα βιβλία και τα κάνει μάρτυρες του ταξιδιού, συνδέοντας την αστική καθημερινότητα στην Αθήνα με τον πραγματικό χώρο της συλλογής ‘Αγαθόφρων/ Ο Άτλας του Συλλέκτη’ στην Ανδρίτσαινα, που έρχεται στο Μουσείο Μπενάκη.

Ένας αληθινός θησαυρός κρυμμένος στα βουνά της Πελοποννήσου.

1840: 3.696 σπάνιοι τίτλοι βιβλίων, τοποθετημένοι πολύ προσεκτικά σε 47 ξύλινα κιβώτια, εγκαταλείπουν τη σοφίτα του έκτου ορόφου της οδού Castillon 12 στο Παρίσι με προορισμό την Πελοπόννησο. Πρόκειται για το έργο ζωής του Κωνσταντίνου Αγαθόφρονα Νικολόπουλου, ο οποίος, μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, αποφασίζει να δωρίσει στη γενέτειρα του πατέρα του, την Ανδρίτσαινα, μια από τις πιο σπάνιες ιδιωτικές συλλογές της εποχής. Ο ίδιος τραυματίζεται κατά τη συσκευασία των κιβωτίων και υποκύπτει από τέτανο μόνος στο Παρίσι. Τα βιβλία συνεχίζουν ορφανά το ταξίδι τους με το καράβι. 

1931: Σχεδόν έναν αιώνα μετά, ένας άλλος δεινός συλλέκτης, ο Walter Benjamin, αποσυσκευάζοντας τη βιβλιοθήκη του, εξομολογείται: ‘Κάθε πάθος συνορεύει με το χάος, όμως το συλλεκτικό πάθος εγγίζει τα όρια του χάους των αναμνήσεων’. Παρόμοιες σκέψεις ίσως να είχε κάνει και ο Αγαθόφρων εάν είχε φτάσει στην Ανδρίτσαινα και παραλάμβανε τη Βιβλιοθήκη του. Νικολόπουλος και Benjamin μοιράζονται –ως φαίνεται- το ίδιο πάθος.

Με όχημα τις ιστορίες του, η δημιουργική πλατφόρμα WERKRAUM φέρνει κοντά επαγγελματίες από την Αθήνα και τη Ζυρίχη που δραστηριοποιούνται στους χώρους της αρχιτεκτονικής, του θεάτρου και του βιβλίου και επιχειρεί μαζί τους στο Μουσείο Μπενάκη μια μοναδική βιωματική εγκατάσταση για τους κρυμμένους θησαυρούς της γνώσης και το αέναο ταξίδι τους στο χρόνο. 

Ώρες λειτουργίας: 28 Ιουνίου - 29 Ιουλίου, Πέμπτη & Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή & Σάββατο: 10.00-22.00/ Εγκαίνια: 28 Ιουνίου, 20.00.

Μουσείο Μπενάκη-Αίθριο: Πειραιώς 138, τηλ. 2103453111.