Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Στο ρυθμό του Παπαδιαμαντικού Λόγου

 

‘Ένα λουλουδάκι αόρατο, μοσχομυρισμένο, φύτρωσε ανάμεσα στους δύο αυτούς βράχους, οπού το λεν Άνθος του γιαλού, αλλά μάτι δεν το βλέπει’. Ακολουθώντας το ρυθμό της λέξης και της ανάσας του Α. Παπαδιαμάντη, η παράσταση ‘Άνθος του Γιαλού’, σε μουσική σύνθεση-σύλληψη Φωτεινής Παπαδόδημα, ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 22, 23, 28, 29 και 30 Μαρτίου.

 

Μια έξοχη μουσικοθεατρική προσέγγιση του Άνθους του Γιαλού’ του Αλέξανδρου Παπδιαμάντη επιχειρεί για το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η Φωτεινή Παπαδόδημα, με την Ήβη Παπαθανασίου και τη Γεωργία Ξαγαρά, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο τσέλο και την άρπα, αντίστοιχα, και τον Γιώργο Παλαμιώτη στο μπάσο.

Το παραπάνω διήγημα είναι ένα μικρό διαμάντι, ένα μαγευτικό ηχογράφημα λέξεων, που το συνθέτουν οι παφλασμοί κάτω από τα κουπιά των ταξιδευτών... Οι ελαφροΐσκιωτοι κωπηλάτες πασχίζουν να φτάσουν ένα άυλο φως, άγνωστης προέλευσης, που εμφανίζεται κάθε νύχτα στο βάθος του ορίζοντα, έξω από το λιμάνι. Εκεί που η γραφή του Παπαδιαμάντη γίνεται φωνή που ξεκαθαρίζει: ‘Και η σπίθα εκείνη, η φωτιά του πελάγου που είδες, Μάνο, είναι η ψυχή του βασιλόπουλου, που έλυωνε, σβήσθηκε στα σίδερα της σκλαβιάς, και κανείς δεν την βλέπει πια, παρά μόνο όσοι ήταν καθαροί τον παλαιόν καιρόν, και οι ελαφροΐσκιωτοι στα χρόνια μας’.

Μουσική σύνθεση - Σύλληψη: Φωτεινή Παπαδόδημα.
Ζωγραφιές: Γιώργος Κόρδης.

Παραστάσεις: 22, 23 & 28, 29, 30 Μαρτίου, στις 21.00/ Γενική είσοδος: 12€/ Μειωμένο: 10€.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 2103418550, www.mcf.gr