Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Συγγένειες γραφής

 

Δύο συγγραφείς από τη Γερμανία, δύο συγγραφείς από την Ελλάδα, που συνδέονται μέσω της βιογραφικής γραφής, συναντιούνται το Σάββατο 26 Μαΐου στο Ινστιτούτο Γκαίτε για μια συζήτηση που συντονίζει ο βραβευμένος μεταφραστής και επιμελητής γερμανόφωνης λογοτεχνίας Γιάννης Καλιφατίδης.

 

Ο Durs Grünbein είναι ένας από τους σημαντικότερους ποιητές και δοκιμιογράφους στη Γερμανία. Στο βιβλίο του ‘Jahre im Zoo’ [‘Τα χρόνια στο ζωολογικό κήπο’] περιγράφει τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στην κηπούπολη Χέλλεραου, προάστιο της Δρέσδης. Με μέσο την ιστορική καρτ ποστάλ προσεγγίζει την ιστορία αυτής της σημαντικής πολιτιστικής μητρόπολης στις όχθες του Έλβα.

Ο Reiner Stach είναι θεωρητικός της λογοτεχνίας και έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του ερευνητικού βίου του στη ζωή και το έργο του Φραντς Κάφκα. Η τρίτομη βιογραφία του χαίρει εδώ και καιρό ευρείας αναγνώρισης. Σε αυτήν αντανακλάται η σημασία των πόλεων για την εξέλιξη του Κάφκα και της γραφής του, ενώ αναφέρεται και η σύντομη επίσκεψή του στο Χέλλεραου της Δρέσδης.

Η Άντζη Σαλταμπάση εργάζεται ως δημοσιογράφος για διάφορα περιοδικά και ως μεταφράστρια γερμανικής λογοτεχνίας. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο ‘Μπερλίν’ -υποψήφιο για τα Λογοτεχνικά Βραβεία Αναγνώστη του 2018 στην κατηγορία ‘Πρωτοεμφανιζόμενοι στην πεζογραφία’- κράμα ημερολογιακής καταγραφής, δημοσιογραφικής έρευνας, αυτομυθοπλασίας και δοκιμίου, κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδόσεις Πόλις.

Η Μαρία Τοπάλη γράφει ποιήματα και θεατρικά έργα, καθώς και κριτικά κείμενα για τη λογοτεχνία και βιβλιοπαρουσιάσεις σε εφημερίδες και περιοδικά και μεταφράζει λογοτεχνία από τα γερμανικά στα ελληνικά. Έχει επιμεληθεί μια ανθολογία ελληνικής ποίησης που θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο και εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών στην Αθήνα.

Οι τέσσερις συγγραφείς συζητούν στο Ινστιτούτο Γκαίτε για τις ‘Μεταμορφώσεις της πόλης και τη βιογραφική γραφή’ στη συζήτηση ‘Grünbein, Stach, Σαλταμπάση, Τοπάλη – Δρέσδη, Πράγα, Βερολίνο, Αθήνα’.

Σε ελληνική και γερμανική γλώσσα, με ταυτόχρονη μετάφραση.

Έναρξη: 19:30.

Goethe-Institut Athen: Ομήρου 14-16, Αθήνα, τηλ. 210 3661000, www.goethe.de/athen