Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Τα κατακάθια του καφέ...

 

Κι όμως! Όταν υπάρχει έμπνευση, ακόμα και τα... κατακάθια του καφέ μπορούν να γίνουν τέχνη. Η τελευταία δουλειά του Άγγελου Σκούρτη ‘Εικόνες από μια έκθεση’ στην γκαλερί Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου αποτελούν μια ακόμα ζωντανή απόδειξη.

 

‘Ο σημερινός μουσικός, επισκεπτόμενος την έκθεση (αν τον συγκινούσε φυσικά), τι έργο θα μπορούσε να δημιουργήσει;’. Αυτό το ερώτημα θέτει μέσα από τη δουλειά του με τίτλο ‘Εικόνες από μια έκθεση’, που παρουσιάζει στην γκαλερί ‘Έκφραση’ ο Άγγελος Σκούρτης. Ο καλλιτέχνης κάνει αναφορά στο μουσικό ομώνυμο έργο του Μ. Μουσόργκσκι, ο οποίος, επισκεπτόμενος μια εικαστική έκθεση, βρίσκει την αφορμή για τη γραφή του.

Με λιτά μέσα, όπως τα κατακάθια του καφέ, αλλά και αρχέγονα σχήματα, όπως ο κύκλος, το τρίγωνο, ο σταυρός, μια οριζόντια ή κάθετη γραμμή, ο Σκούρτης δημιουργεί εδώ σύνολα έργων που καταλαμβάνουν το χώρο και συνομιλούν με τον θεατή, ξαναπιάνοντας το Νήμα και το Νόημα των αρχών της μοντέρνας τέχνης, για να τα φέρει τελικά στο Σήμερα.

Συνεχίζοντας τους προβληματισμούς του πάνω στη σχέση Έργο - Χρόνος - Τόπος - Θεατής, δίνει έμφαση στη σχέση που έχει το εικαστικό του έργο με το χώρο, καθώς και στην αντίθεση κενού - γεμάτου, δυνατού - εύθραυστου, φωτός - σκιάς, τη μουσικότητα που το ίδιο μέσα από τη σύνθεση, τη φόρμα και το χρώμα εκπέμπει.
Για το σκοπό αυτό, ο Σκούρτης συνεργάστηκε με μουσικούς που κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή του έργου τους μέσα από μουσικές - εικαστικές περφόρμανς, ενώ τη βραδιά των εγκαινίων ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κουβαράς, ο οποίος έχει παρακολουθήσει την εξέλιξη της δουλειάς του Άγγελου Σκούρτη, μαζί με τους συνεργάτες του θα παρουσιάσουν τη δική τους μουσική εκδοχή πάνω στην έκθεση.
Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στις 18.30 μ.μ., στο πλαίσιο της έκθεσης, θα γίνει αφιέρωμα για τα 30 χρόνια από το θάνατο του Ν. ΚΑΛΑΣ, με ομιλητές τον Σάββα Μιχαήλ και Κύριλλο Σαρρή. Ποιήματά του Ν. ΚΑΛΑΣ διαβάζει ο Άγγελος Σκούρτης. 

Εγκαίνια: Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, ώρα 19.30
Διάρκεια: 18 Δεκεμβρίου- 26 Ιανουαρίου 2019.

Ekfrasi - Yianna Grammatopoulou: Βαλαωρίτου 91, τηλ. 2103607598, www.ekfrasi-art.gr/