Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Θανατώνοντας το μεταξοσκώληκα

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ με ποιό τρόπο βγαίνει το οργανικό μετάξι, αυτό δε της υψηλής ποιότητας; Ο τρόπος εξαγωγής εμπεριέχει τη βίαιη διαδικασία θανάτωσης του μεταξοσκώληκα με βρασμό. Η έκθεση Βίαιο Μετάξι’ του εικαστικού διδύμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη Kalos&Klio στην gallery Kalfayan εμπνευσμένη από την παραπάνω διαδικασία χρησιμοποιούν στα έργα τους την ποικιλόμορφη συμβολική αξία του πέπλου ανά τους αιώνες, υφαίνοντας τη δική τους εκδοχή-ερμηνεία και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αισθητικοποίηση της βίας στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία.
Δώδεκα έργα-εκτυπώσεις σε οργανικό μετάξι με τη μορφή μαντήλας-πέπλου αποτελούν την έκθεση, Βίαιο Μετάξι των Kalos & Klio που πραγματεύεται το φαινόμενο της βίας ανά τον κόσμο συμβολικά και μεταφορικά. Στην έκθεση τα πολύχρωμα και ψυχεδελικά διακοσμητικά μοτίβα σε κάθε μεταξωτό αναφέρονται σε διαφορετικό παράδειγμα ‘βίας’ ενώ έχει ενσωματωθεί υλικό που προέρχεται από εκτενή έρευνα στο διαδίκτυο: φωτογραφίες, απεικονίσεις δεδομένων και στατιστικών στοιχείων, χάρτες και διαγράμματα τα οποία σχετίζονται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφορετικές εκφάνσεις βίας και θανάτου στον σύγχρονο κόσμο. Η λαμπερή υλικότητα του μεταξιού έρχεται σε αντιπαράθεση με τη σκοτεινή θεματική της βίας που αποτυπώνεται στην εικονογραφία των πέπλων, με σκοπό να κάνει ορατή την άρρηκτη σχέση του προηγμένου πολιτισμού μας με τη βία διαχρονικά. Παράλληλα παρουσιάζεται επίσης ένα μεγάλο μέρος του ερευνητικού υλικού - αρχείου (κείμενα και εικόνες ), το οποίο αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία των έργων.
Εγκαίνια: Πέμπτη, 23 Ιουνίου,20.00-22.00.
Διάρκεια: Πέμπτη, 23 Ιουνίου-Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου/Δευτέρα, 11.00-15.00/Τρίτη-Παρασκευή, 11.00-19.00/Σάββατο, 11.00-15.00 (Τον Ιούλιο, κλειστά το Σάββατο, Αύγουστος κλειστά).
Kalfayan Galleries: Χάριτος 1, Αθήνα, τηλ.2107217679, www.kalfayangalleries.com