Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Θεραπεύουν τα παραμύθια;

 

Εμείς τα σκυλιά μαγευόμαστε ν’ ακούμε παραμύθια. Ίσως γιατί το ένστικτό μας επιμένει πως οι ιστορίες τους χαϊδεύουν την ψυχή. Ρωτάς αν ισχύει σε σας τους ανθρώπους; Έτσι και επιλέξεις να βρεθείς στο Μουσείο Συναισθημάτων, στον κύκλο των τεσσάρων συναντήσεων με τίτλο ‘Η θεραπευτική αξία των παραμυθιών’, πιστεύω πως θα έχεις κι εσύ την απάντηση. Το επιμορφωτικό σεμινάριο με τον Δρ Στέλιο Πελασγό απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, ψυχολόγους, φοιτητές, παραμυθάδες και όλους όσοι θέλουν να συμμετέχουν για τη δική τους προσωπική και μοναδική διαδρομή βιωματικής γνώσης και συναισθηματικής ανάπτυξης. Η πρώτη συνάντηση είναι την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.

 

Οι λέξεις ανέκαθεν είχαν τη δύναμη ν’ αγγίζουν την ψυχή. Να την παρηγορούν. Γι’ αυτό τα παιδιά μαγεύονται ν’ ακούν παραμύθια. Μόνο τα παιδιά; Στο Μουσείο Συναισθημάτων ξεκινά ένας κύκλος τεσσάρων συναντήσεων με σκοπό οι συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τη θεραπευτική δράση των παραμυθιών, την παρηγορητική επαφή των λέξεων με την ψυχή. Στα παραμύθια τα συναισθήματα συμβολοποιούνται, γίνονται λέξεις που βαραίνουν από το ψυχικό περιεχόμενο που σηκώνουν. Η ίδια η προσπάθεια να δομηθεί και να ειπωθεί μια ιστορία με συνέχεια και συνέπεια δομεί την ταραγμένη ψυχή.

Οι συναντήσεις αυτές δεν προτείνουν μια θεραπευτική μέθοδο, αλλά ευαισθητοποιούν τον καθένα στη θεραπευτική αξία των παραμυθιών.

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου

‘Κι αν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου, άκου τον γάτο σου’
Οι ηρωίδες και οι ήρωες των παραμυθιών δεν είναι ποτέ πρωτότοκοι, προκομμένοι και πλούσιοι. Πάντα κάτι τους λείπει και γι’ αυτό βγαίνουν στο δρόμο να βρουν την τύχη τους. Είναι τεμπέληδες, ανεπρόκοπες, μαλλιαροί ή σπανοί, σκεφτικοί και ντροπαλές. Η αυτοπεποίθησή τους είναι ένας γάτος με παπούτσια, μια γριά που μαζεύει χόρτα ή ένα μυρμήγκι που μιλά. Την ακούν και γίνονται βασιλοπούλες και βασιλόπουλα.

Τα λαϊκά παραμύθια βοηθούν στο χτίσιμο μιας συγκροτημένης και ανθεκτικής εικόνας εαυτού.

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 

‘Γύρνα πίσω στην αλήθεια μέσα από τα παραμύθια’

Κάτω από το κρεβάτι μας ή πίσω από τα αυτιά μας υπάρχει μια μυστική καταπακτή που αν τη σηκώσουμε βρίσκουμε τη μαρμάρινη σκάλα που μας κατεβάζει σε έναν ονειρικό κόσμο με δέντρα που καρποφορούν ρουμπίνια και διαμάντια, όμορφες πριγκίπισσες και πρίγκιπες που χορεύουν ασταμάτητα ολονυχτίς. Τα παπούτσια μας λιώνουν εκεί κάτω από το χορό και υπάρχει κίνδυνος να μπαίνουν χαλίκια και αγκάθια όταν βαδίζουμε το δρόμο της πραγματικότητας.

Τα ίδια τα παραμύθια μας προειδοποιούν για τους κινδύνους της εξιδανίκευσης, της φαντασίωσης, της ονειροπόλησης και μας επαναφέρουν τις 12 πριγκίπισσές μας στην ομορφιά και την ευθύνη της πραγματικότητας.

Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου

‘Μέσα στο σκοτεινό δάσος. Η εφηβεία και η μέση ηλικία’
Το ταξίδι της ψυχής προς την ολοκλήρωση περνά συχνά ένα σκοτεινό και αδιαπέραστο δάσος. Εκεί βρισκόμαστε μόνοι και το δρόμο τον χάνουμε. Το κορίτσι πρέπει να γίνει γυναίκα και το αγόρι άντρας. Το παιδί πρέπει να πεθάνει και να γεννηθεί ο ενήλικας. Συχνά τα λαϊκά παραμύθια περιγράφουν αυτό που έλειψε της σύγχρονες κοινωνίες, της τελετές μετάβασης από το ένα στάδιο της ζωής στο άλλο (rite de passage).

Η εφηβεία και η μέση ηλικία είναι περίοδοι βαθιάς κρίσης, χασίματος στο σκοτεινό δάσος που τα παραμύθια ξέρουν να καθοδηγούν.

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου

‘Η ξυλένια κούκλα. Πώς σκληραίνει και πώς μαλακώνει το δέρμα μετά το τραύμα’

Η αφήγηση και η ακρόαση παραμυθιών χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση του ψυχικού τραύματος σε πολλές παραδοσιακές κοινωνίες. Ένα από τα συχνότερα παραμυθιακά μοτίβα προσπαθεί να βγάλει την τραυματισμένη ψυχή από το καβούκι που αναπτύσσει μετά το τραύμα, να την ξεπλύνει, να την περιποιηθεί και να τη στολίσει ώστε να βρει την αρχική της ομορφιά.

Ώρες σεμιναρίων: 5 μ.μ.-8 μ.μ (Σύνολο: 12 ώρες, 3ωρη διάρκεια τεσσάρων συναντήσεων)/ Εγγραφές: Μέχρι Τετάρτη 18 Οκτωβρίου (Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας).

Στο τέλος του σεμιναρίου δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Μουσείο Συναισθημάτων: Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, Φιλοπάππου, Αθήνα, τηλ. 2109218329, www.mce.gr