Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Τι είναι η Κορέλα;

 

Πάω στοίχημα ότι δεν ξέρεις τι είναι η ‘Κορέλα’. Μπορείς όμως να μάθεις στην έκθεση Παραδοσιακής Αποκριάτικης Φορεσιάς από τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, που ξεκίνησε ήδη και θα διαρκέσει μέχρι 19 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».

 

Η Κορέλα από τη συντροφιά του καρναβαλιού της Σκύρου, η Μπούλα και ο Γιαννίτσαρος από τη Νάουσα Ημαθίας, οι Κορδελλάτοι από τη Νάξο είναι μερικές μόνο από τις φορεσιές που μπορείς να θαυμάσεις στην έκθεση που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης ‘Αγγελική Χατζημιχάλη’, σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων. Εδώ θα θαυμάσεις ακόμα τις λεπτομέρειες κατασκευής και τους χρωματικούς συνδυασμών στις μάσκες από τα καρναβάλια του Σοχού της Μακεδονίας και θα γνωρίσεις έθιμα και τελετουργίες από το παρελθόν, όπως η άροση και η σπορά, αλλά και η μεταμφίεση και η κωδωνοφορία, των οποίων η προέλευση και σκοπιμότητα χάνονται στα βάθη των αιώνων της ανθρώπινης ύπαρξης πάνω στη γη.

Η έκθεση θα συνοδευτεί από πληροφοριακό υλικό με κείμενα και φωτογραφίες, αποτελώντας το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί στο Μουσείο για την περίοδο της Αποκριάς.

 

Σάββατο 03 Φεβρουαρίου

10.30-11.30 Μπούλες και Γιαννίτσαροι
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 7 έως 12 ετών
12.00-13.00 «Λαϊκό θέατρο και δρώμενα της Αποκριάς». Ομιλία από την Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τέως διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου

12.00 Φασαρία, πονηριές, κρόταλα και μουτζουλιές
Παράσταση παραδοσιακών παραμυθιών με κρόταλα, τύμπανα και κιθάρες σε ένα αποκριάτικο γλέντι με την ομάδα αφήγησης Χείλια Λέμε παραμύθια για παιδιά 5 έως 10 ετών
Είσοδος: Ελεύθερη/ Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 09:00-19:00, Σάββατο & Κυριακή 09:00-14:00.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης Αγγελική Χατζημιχάλη: Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ.: 210 3243987.