Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Τιμώντας τον Σπυρίδωνα-Φιλίσκο Σαμάρα

Σε μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Διαμαντή, με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ, καθώς και διακεκριμένους Έλληνες μονωδούς, η Λυρική Σκηνή, μέσα από μια υψηλού συμβολισμού κίνηση, παρουσιάζει στις 19 Μαΐου τη σπουδαία όπερα ‘Ρέα’ του Κερκυραίου συνθέτη Σπυρίδωνα-Φιλίσκου Σαμάρα, η οποία εγκαινίασε το θέατρο την 1η Απριλίου του 1944.

Η όπερα Ρέα του Σπυρίδωνος-Φιλίσκου Σαμάρα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Βέρντι της Φλωρεντίας στις 11 Απριλίου 1908 με την Όλγκα ντελ Σινιόρε στον κεντρικό ρόλο, τον τενόρο Εντοάρντο Γκαρμπίν ως Λυσία και τον βαρύτονο Ορέστε Μπενεντέττι ως Γουάρχη σε διεύθυνση ορχήστρας Τζάκομο Αρμάνι, ολοκληρώνει τον 73χρονο κύκλο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Θέατρο Ολύμπια με το έργο που τον άνοιξε. Όπως γι’ αυτή την παράσταση σημειώνει ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής, που υπογράφει τη σκηνοθετική επιμέλεια: "Η  αυλαία του Θεάτρου Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα κλείσει για τελευταία φορά μετά από 73 γόνιμα χρόνια δημιουργίας και προσφοράς, αφήνοντας τόπο στη συγκίνηση αλλά και τη γοητεία μιας εποχής που μας έφερε κοντά με μεγάλα ονόματα και διαφορετικές τάσεις της λυρικής τέχνης. Γιατί επάνω στη σκηνή της γράφτηκαν σελίδες πολιτισμού και γνώσης. Είναι μεγάλη χαρά και ευθύνη για μένα να συμμετέχω σ’ αυτή τη γιορτή  που μπορεί να σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής αλλά ανοίγει το δρόμο σε νέες περιπέτειες της τέχνης. Είμαι εδώ με ένα έργο συμβολικό. Τη σπουδαία όπερα του Σπυρίδωνος Σαμάρα Ρέα, η οποία εγκαινίασε το Θέατρο Ολύμπια ως έδρα της ΕΛΣ, την 1η Απριλίου του 1944, σε μουσική διεύθυνση Αντίοχου Ευαγγελάτου με την Μιρέιγ Φλερύ στον κεντρικό ρόλο, τον Νίκο Γλυνό ως Λυσία και τον Τίτο Ξηρέλλη ως Γουάρχη. Ο Σπυρίδων Σαμάρας  υπήρξε ένας από τους διαπρεπέστερους Έλληνες συνθέτες και ο κορυφαίος συνθέτης της Επτανησιακής Σχολής. Η Ρέα είναι μια τρίπρακτη δραματική όπερα όπου ο συνθέτης διαπλάθει μια ιδιαίτερη μουσική γλώσσα με στοιχεία του ιταλικού βερισμού, του γαλλικού λυρικού δράματος και του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού. Η υπόθεση της Ρέας διαδραματίζεται στη Χίο την εποχή που οι Γενοβέζοι είναι οι κυρίαρχοι του νησιού κι έχει θέμα τον έρωτα.

Με τη Ρέα, λοιπόν, στο μεταίχμιο ενός κύκλου που κλείνει, ανοίγοντας νέες προοπτικές, αναζητάμε διαρκώς δρόμους για νέες υπερβάσεις, βαθιά ελληνικές κι αενάως εξελισσόμενες". 

Το παραπάνω μουσικό δράμα βασίζεται σε ποιητικό κείμενο του Πωλ Μιλλιέ, διάσημου Γάλλου θεατρικού συγγραφέα, ο οποίος έχει υπογράψει περίπου 25 ποιητικά κείμενα για διάφορους συνθέτες, ανάμεσα στα οποία η Ηρωδιάδα (1881) και ο Βέρθερος (1892) του Μασνέ. Με τον Σαμάρα είχε συνεργαστεί πριν τη Ρέα στις όπερες Η ξανθούλα (1903) και Δεσποινίς ντε Μπελ-Ιλ (1905). Η υπόθεση αφορά τον έρωτα της Ρέας, συζύγου του Γενουάτη κυβερνήτη της Χίου Σπινόλα για τον Έλληνα αθλητή Λυσία.

Με τη Ρέα είναι ερωτευμένος ο Ενετός ταξιάρχης Γουάρχης, ο οποίος γνωρίζει το ένοχο μυστικό της και την εκβιάζει. Όταν ο Γουάρχης σκοτώνει τον Λυσία, η Ρέα αυτοκτονεί.

Πρωταγωνιστούν οι διακεκριμένοι Έλληνες μονωδοί, Τζούλια Σουγλάκου, Μαρία Μητσοπούλου, Γιάννης Χριστόπουλος, Κύρος Πατσαλίδης, Δημήτρης Κασιούμης, Νίκος Στεφάνου.

Επιμέλεια κοστουμιών: Γιώργος Πάτσας/ Διεύθυνση Χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Έναρξη: 20.00/ Εισιτήρια:€15, €25, €30, €35 - Φοιτητικό, παιδικό: €10/ Περιορισμένης ορατότητας: €7, €10, €12/ Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ - τηλ. 2130885700 καθημερινά 09.00-21.00, & ταμεία θεάτρου Ολύμπια, τηλ. 2103662100 ,Τρίτη- Κυριακή 09.00-21.00 & Δευτέρα 09.00-16.00.

Θέατρο Ολύμπια: Ακαδημίας 59, τηλ. 2103711200, www.nationalopera.gr