Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Απ’ το κακό στο χειρότερο;

 

‘Πολύ φοβάμαι πως αυτά που συμβαίνουν και με αφορούν δεν τα κατανοώ όχι επειδή είμαι ΖΩΟΝ, μα επειδή κάποιοι δεν έχουν καταλάβει την αξία μου’. Ως εκ τούτου μόνο αβάσιμη δεν είναι η έντονη ανησυχία των φιλοζωικών οργανώσεων για την τροπή που παίρνει η συζήτηση όσον αφορά στην επικείμενη τροποποίηση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων (Ν. 4039/12).

 

Όπως πληροφορούμαι: ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Τσιρώνης προχωρά σε εκτεταμένη τροποποίηση του νόμου 4039/12 που αφορά στην προστασία των ζώων από κάθε είδους εκμετάλλευση και κακομεταχείριση. 

 

Το συμβάν: Στις 20/07/2017 πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ ευρεία σύσκεψη διαφόρων φορέων υπό την προεδρία του για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην πορεία για την τροποποίηση του νόμου.

Το παράδοξο: Με μεγάλη ανησυχία, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία διαπίστωσε πως είχαν κληθεί φορείς, που είτε δεν είναι εμπλεκόμενοι εκ του νόμου είτε καμιά σχέση έχουν με τη φιλοζωία και την προστασία των ζώων, πολλές δε από τις απόψεις και τις προτάσεις που διατυπώθηκαν  έως και επιχειρούν την κατάργηση των θετικών διατάξεων του 4039/12.

 

Το Φιλοζωϊκό αίτημα: Οι τρεις νόμιμες Ομοσπονδίες της χώρας ζήτησαν να συμμετάσχουν με δικό της εκπρόσωπό η κάθε μια στην προτεινόμενη από τον κ. Υπουργό επιτροπή, η οποία θα μελετήσει και θα προτείνει τις τροποποιήσεις του νόμου .

 

Η απαίτηση του Υπουργού: Ο κ. Υπουργός απαίτησε να υπάρξει κοινός εκπρόσωπος των τριών Ομοσπονδιών και ενώ δεχτήκαμε να είναι δύο αντί τριών οι εκπρόσωποι, η πρότασή μας απερρίφθη και συνεστήθη δεύτερη επιτροπή, μόνο για τους φιλοζωικούς φορείς .

 

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία:

Με την πρόταση αυτή στην πραγματικότητα επιχειρείται να παραμείνουμε εκτός της βασικής επιτροπής του Υπουργείου που θα αποτελέσει και το πραγματικό κέντρο λήψης αποφάσεων για την κατεύθυνση που θα πάρει ο υπό τροποποίηση νόμος και στην οποία συμμετέχουν φορείς που είτε δεν είναι φιλοζωικοί είτε οι περισσότεροι από αυτούς εξυπηρετούν αλλότρια  της προστασίας των ζώων συμφέροντα.

 

Σε αυτή τη ''δεύτερη'' άνευ ουσίας επιτροπή του Υπουργείου αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε και κυρίως να νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας τη διαφαινόμενη αντιφιλοζωική κατεύθυνση του νέου νόμου.

 

Καλούμε τον Αναπληρωτή Υπουργό να αναθεωρήσει  τη θέση του αυτή και οι φιλοζωικοί μας φορείς να συμμετάσχουν στην κεντρική επιτροπή,  τον δε Υπουργό ΑΑΤ κ. Ε. Αποστόλου  =στην αντίθετη περίπτωση να παρέμβει .

 

Διαφορετικά, ως εκπροσωπούντες τη συντριπτική πλειοψηφία της οργανωμένης φιλοζωικής κοινότητας της χώρας, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε χρήση όλων των νομίμων δικαιωμάτων μας για να μην πάρουν σάρκα και οστά οι διαφαινόμενες προθέσεις και επιχειρούμενες ενέργειες χειροτέρευσης των νόμων για την προστασία των ζώων.

 

ΑΝ ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΕ Ο,ΤΙ ΜΕ ΑΦΟΡΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ, ΕΣΥ ΘΑ ΜΕ ΠΕΙΣ ΗΛΙΘΙΟ ΣΚΥΛΟ Η ΘΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΡΙΣΤΕΙΣ; Η... ΜΗΠΩΣ Θ’ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ; Ε;