Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Τσιτσάνης: Αιώνιος Καλπασμός

Για μένα ο Βασίλης Τσιτσάνης είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης της λαϊκής μας μουσικής και μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ελλάδας του 20ου αιώνα, λέει ο Γιώργος Λιάνης προλογίζοντας το βιβλίο του, Ο αιώνιος Καλπασμός που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Ο Γιώργος Λιάνης θεωρεί τον Βασίλη Τσιτσάνη, έναν συνθέτη, μεγαλύτερο των μαθητών του, Μάνου και Μίκη, μεγαλύτερο των προπατόρων του, Μάρκου, Μπάτη, Χατζηχρήστου και Παπάζογλου και μεγαλύτερο των συγχρόνων του, Καλδάρα, Παπαϊωάννου και λοιπών. Γιατί, όπως  λέει, στο βιβλίο του υπήρξε κι ένας εκσυγχρονιστής μισόν αιώνα νωρίτερα από όλους στην τέχνη του.Και μάλιστα, ένας  εκσυγχρονιστής που δεν πιάστηκε στις δαγκάνες του δέοντος και του ωφελίμου. Που… διέσχισε τις πιό δύσκολες εποχές του Ελληνισμού στον προηγούμενο αιώνα. Κατοχή και Εμφύλιο.
Τις εξέφρασε καίρια και με καλπασμό έφυγε μακριά ανζητώυας το νέο, το φρέσκο, το φαντασιακό, το εξωτικό αλλά και το δίκαιο και το κοινό.
Για να καταλήξει πως, εν τέλει, η φιλοσοφία του ρεμπέτη, όπως και η μουσική του δεν τον εξέφραζε και έφτιαξε τον δικό του μουσικό δρόμο . Πραγματικά αυτό το παιδί από τα Τρίκαλα είχε στα σπλάχνα του τον Προμηθέα. Και παρά τις μεγάλες και κοφτερές μοναξιές της ωής του, ποτέ δεν έσβησε αυτή τη σπίθα από μέσα του.
Ένα βιβλίο που δεν το διαβάζεις. Το... καλπάζεις. Κυριολεκτώ.
(Τσιτσάνης- Αιώνιος Καλπασμός, Γιώργος Λιάνης, εκδόσεις: Λιβάνη).