Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Βιβλίο ή έργο τέχνης;

 

... ή μήπως και τα δυο, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση; Τι ακριβώς εννοώ; Μα φυσικά τις εικαστικές εκθέσεις ‘Οι Έλληνες καλλιτέχνες και το Βιβλίο, 1910-1967’ και Το βιβλίο ως έργο τέχνης - artists books από τα χρόνια του ΄60, που πραγματοποιούνται από 19 Ιουλίου έως 21 Οκτωβρίου στην Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων.

 

 

Την εικαστική έκθεση ‘Οι Έλληνες καλλιτέχνες και το Βιβλίο, 1910-1967’ που επικεντρώνεται στην οργανική σχέση ανάμεσα στο λόγο και την εικόνα στην ελληνική εκδοτική ιστορία, καθώς και την ιδίου ύφους ‘Το βιβλίο ως έργο τέχνης - artist’s books από τα χρόνια του ΄60’ παρουσιάζει η Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της διοργάνωσης ‘Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου’, με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Βάση της επιλογής των εκθεμάτων που παρουσιάζονται αποτελεί η φιλία και η συνεργασία ανάμεσα σε κάποιους σημαντικούς λογοτέχνες και καλλιτέχνες, ενώ η σχέση λόγου και εικόνας δεν αφορά τόσο εικονογραφημένες πολυτελείς εκδόσεις, ούτε απλώς πολύτιμα συλλεκτικά αντικείμενα, αλλά πραγματικές συνεργασίες, ιδεολογικές και αισθητικές συγγένειες, ιστορικές και κοινωνικές θέσεις που συγγραφείς και εικαστικοί καλλιτέχνες μοιράζονται από κοινού.

Από τη συνεργασία του Μάρκου Ζαβιτσιάνου με τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, του Γιάννη Κεφαλληνού με τον Ζαχαρία Παπαντωνίου, του Σπύρου Βασιλείου με τον Άγγελο Σικελιανό, του Γιώργου Γουναρόπουλου με τον Απόστολο Μελαχροινό, του Κώστα Κουλεντιανού με τον Γιώργο Σεφέρη, του Γιάννη Μόραλη με τον Οδυσσέα Ελύτη, το μεγαλύτερο μέρος σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών που συνεργάστηκαν προσωπικά με κάποιον σημαντικό σύγχρονό τους ποιητή ή συγγραφέα.

Η έκθεση καταδεικνύει τις ιδιαίτερες αυτές σχέσεις, που ξεπερνούν τη συνηθισμένη έννοια της εικονογράφησης και κάνουν τον εικαστικό και το λογοτεχνικό λόγο να συνυπάρχουν έως και σε περιπτώσεις προσωπικοτήτων, όπως ο Κόντογλου, ο Εγγονόπουλος, ο Πεντζίκης, που είναι εξίσου σημαντικοί συγγραφείς και ζωγράφοι μέχρι τη γενιά του ’70, όπου το βιβλίο, η εικόνα κι ο λόγος συχνά γίνονται πλέον ένα και μόνο έργο.

Επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος, σε συνεργασία με τον ειδικό στο θέμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Κύριλλο Σαρρή.

Εγκαίνια: 19 Ιουλίου, 20.00/ Είσοδος: Ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00.

Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων- κτίριο Μεταξουργείου: Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, στάση μετρό: Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5202420.