Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Βυζαντινοί, μεταφυσικοί άγγελοι

 

Με στόχο του καλλιτέχνη να πυροδοτήσει μια πιο προσωπική σχέση θεατή/έργου τέχνης, σχέση αμφίδρομη και διαδραστική, η έκθεση ‘Αγγελογραφίες’του Κώστα Ηρακλή Γεωργίου στην γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, που παντρεύει την όραση με την ακοή καθώς συνοδεύεται από μία πρωτότυπη ηχητική σύνθεση, βυζαντινής αφετηρίας, σε βάζει στο μεταφυσικό κόσμο των αγγέλων.

 

Τα πρωτότυπα των έργων της εικαστικής παρέμβασης που έγινε από τον Κώστα Ηρακλή Γεωργίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία...» από τον Δήμο Καβάλας, με την αρωγή της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου, σε δημόσιους χώρους της πόλης το Μάιο του 2017, παρουσιάζονται στην έκθεση του καλλιτέχνη ‘Αγγελογραφίες’ στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Ο Κώστας Ηρακλής Γεωργίου δημιούργησε εδώ έργα που αναπαράχθηκαν σε μνημειακές διαστάσεις και τοποθετήθηκαν στοχευμένα σε επιλεγμένα κτίρια-μνημεία, τοπόσημα του αστικού τοπίου της σημερινής Καβάλας. Στόχος ήταν τα κτίρια «να αφηγηθούν» την ιστορία της πόλης και οι Άγγελοι των «Αγγελογραφιών» να υπονομεύσουν ενεργά την πραγματικότητα που βιώνει η χώρα, να αιχμαλωτίσουν και να κινητοποιήσουν αβίαστα και γόνιμα την ανύποπτη ματιά του περαστικού που περιδιαβαίνει την πόλη του. Η διαφοροποίηση στην έκθεση της Αθήνας έγκειται στο γεγονός ότι τα έργα ‘απομακρύνονται’ από τη δημόσια και μνημειακή τους λειτουργία και αποκτούν μια εσωτερική και δυνητικά προσωπική διάσταση. Διαχρονικά και πανανθρώπινα σύμβολα που έχουν απεκδυθεί τις στενά θρησκευτικές νοηματοδοτήσεις. Εν τέλει οι Άγγελοι του Κώστα Ηρακλή Γεωργίου παραμένουν αναγνωρίσιμα Βυζαντινοί στην καταγωγή και μεταφυσικοί στην ουσία, με τον ίδιο να συνδιαλέγεται αβίαστα με την τέχνη του οικείου παρελθόντος, εδραιώνοντας μαζί της μια αρμονική και γόνιμη μορφολογική συνομιλία.

Διάρκεια έκθεσης: 27 Φεβρουαρίου – 31 Μαρτίου, Δευτέρα, 12.00-21.00/ Σάββατο: 10.30-14.30 (Εγκαίνια: Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, 19.30).

Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Ελληνοαμερικανική Ένωση: Μασσαλίας 22, Αθήνα, τηλ. 2103680052, www.hau.gr/culture