Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ξεναγήσεις με αφορμή την εικόνα της Ανάληψης

Την εικόνα της Ανάληψης από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα, έργο του σημαντικού Ρώσου αγιογράφου Αντρέι  Ρουμπλιόφ θα φιλοξενεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, σε ειδικά διαμορφωμένη προθήκη, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο ενώ τις Πέμπτες προγραμματίζονται ειδικές ξεναγήσεις.
Με την εικόνα της Ανάληψης από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα, έργο του Αντρέι  Ρουμπλιόφ το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο δίνει μια προγεύση από τις εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν εδώ το φθινόπωρο, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του αφιερωματικού έτους  Ρωσία-Ελλάδα 2016 με αντικείμενα από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ και το Μουσείο Ερμιτάζ. Το έργο, από τα πιο λαμπρά δείγματα της ρωσικής αγιογραφίας, φιλοτεχνήθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα από τον γνωστό Ρώσο δημιουργό προκειμένου να διακοσμήσει μαζί με άλλες εικόνες Δωδεκαόρτου το τέμπλο του Καθεδρικού ναού της Κοίμησης στο Βλαντίμιρ. Από τις πέντε εικόνες που έχουν διασωθεί, η συγκεκριμένη ξεχωρίζει για τις κλασικές αναλογίες των μορφών, τις σύνθετες και λεπτές φωτοσκιάσεις των προσώπων, την κομψότητα του σχεδίου, τους πλούσιους θεολογικούς συμβολισμούς. 
Ο όσιος Αντρέι Ρουμπλιόφ, μοναχός και θεόπνευστος αγιογράφος (τέλη 14ου αι.-περί το 1430)  αλλά και μαθητής του Θεοφάνη του Έλληνα αποτελεί σύμβολο για την ορθόδοξη ρωσική τέχνη. Αγιοποιήθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας το 1988 και  έμεινε στην ιστορία ως ο δημιουργός της εικόνας της Αγίας Τριάδος, γνωστής ως Φιλοξενίας του Αβραάμ, η οποία εντάσσεται στα αριστουργήματα της παλαιορωσικής τέχνης των αρχών του 15ου αιώνα. 
Στο πλαίσιο της έκθεσης τ παρουσιάζονται επίσης πέντε εκκλησιαστικά σκεύη και τετραευάγγελα του 18ου αι., αφιερώματα της Αικατερίνης Β΄ της Ρωσίας στην ελληνική κοινότητα του Λιβόρνο. 
Ξεναγήσεις: Πέμπτη , 23 7 30 Ιουνίου, & 07, 14, 21 & 28 Ιουλίου, 12 το μεσημέρι.
Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 2132139570 ή 2132139511 (Δευτέρα - Παρασκευή 09:00-15:00)..
Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο: Λ. Βασ Σοφίας  22, τηλ. 2107231570, www.byzantinemuseum.gr